skinnygirls

Konsten att överleva julmaten - en survival guide!

Kategori: Allmänt


Inte nog med att det är mycket mat precis hela tiden under jultider, det är även till största delen onyttig och överdrivet kalorifylld mat! Jag tänker inte fasta på julafton, eller ens mellandagarna, men jag tänker verkligen inte äta vanlig fettig julmat eller godis. Jag antar att många av er känner likadant? Därför har jag gjort en liten överlevnadsguide när det gäller just julmat. Vi måste inte skippa det helt, bara ändra om lite i recepten!

Jag litar inte på mat som någon annan lagat om man inte kan se vad det är i, till exempel grytor/gratänger/röror/stekta saker. Tänker därför laga egen mat, min egna lilla variant av det jag vill äta på julbordet och sedan ta lite av plockmaten som känns okej! Men de största grejerna blir omgjorda och kalorireducerade, detta funkar bäst om man firar jul hemma med familjen och därför ansvarar för julbordet till skillnad från om man ska fira borta. Man kan ju även laga egen mat och ta med....om man är bekväm med det! Är man vegetarian, allergisk, kräsen osv är det busenkelt att komma undan med det utan höjda ögonbryn! Man kan även göra den nyttiga varianten till alla om man hjälper till och lagar julmaten.

Janssons Frestelse
Originalet innehåller både grädde, smör, ströbröd och fet mjölk. en riktig fett och kolhydratsäckelbomb ca 450 kcal/portion!

F's variant:
skippa smöret, det behövs verkligen inte! Använd mycket lök, god potatis och lättmjölk. Man vill ju fortfarande ha den där krämiga konsistensen, och det finns världens bästa grej för det! Milda mat extra, 60 kcal/dl. Eftersom potatis är otrygg mat för mig, tänker jag dryga ut den med lite morot och palsternacka. Blir hur gott som helst! Vad gäller ströbrödet på toppen av gratängen, byt ut det mot pofiber om ni vill skippa ännu fler kolhydrater. Pofiber är torkat potatisfiber och används istället för ströbröd om man äter lchf eller är glutenallergisk, det innehåller 75kcal/100g och 12g kolhydrater till skillnad från ströbröd som har 370kcal/100g och 69g kolhydrater! Utgå från ett vanligt recept och ersätt ingredienserna men ha samma mått, hur lätt som helst.


Köttbullar
Fläskfärs, ströbröd, stekfett..... inte nyttigt. En liten innehåller ca 30 kcal, och hur ofta äter man endast en köttbulle? Jag och många av er är dessutom vegetarianer och då är det ett självklart bortval! Däremot kan man göra nyttiga och vegetariska köttbullar om man vill ha det, även om man inte är vegis :) Många recept innehåller även grädde och lite socker.....

F's variant:
Välj quornfärs! Det är proteinrikt, extremt fettsnålt och smakar hur bra som helst om inte bättre. Färsen är ganska torr, inte klibbig som köttfärs, därför behöver man lite ägg och pofiber i smeten för att den ska bli fast och smidig. Blanda massor med finhackad gul lök i smeten och stek i ett järn som har glatt yta, använd lite vatten istället för smör/olja eller något non-stick smör med mindre kalorier (vet att tex milda har en hel del). Vill man ha lite julsmak på bullarna kan man ha lite kanel och kryddpeppar. Det finns även supergoda quornköttbullar från märket hälsans kök, 100 kcal/100g.

Rödbetssallad
Köpt rödbetssallad innehåller runt 300 kcal per dl, det finns även skräckvarianter med 400 kcal. Rödbetor är kalorisnålt och supernyttigt, men såsen runtomkring är en äcklig blandning av majonäs, creme fraiche och ibland grädde.

F's variant:
Köp råa rödbetor som du skalar, kokar och skivar i små tärningar eller köp en burk med inlagda skivor som du skär i fyrkanter. gör en sås på minifraiche (80kcal/dl) eller turkisk yoghurt, salt, peppar och ett finhackat äpple utan skal. Blanda och förvara i kylen! Blir väldigt mycket lättare än originalet.

Ris á la Malta

Ris och grädde, say no more. 200 kcal/dl.

F's variant
Här kan man göra på lite olika sätt:
Risgrynsgröt på "korv" har 100kcal/dl, det är mycket bara det och självklart vill vi inte blanda i någon grädde i det!! Antingen kan man blanda ut vanlig risgröt med lite lättmjölk så att den blir lite mindre trögflytande, eller så har man i lite milda lättvisp, vaniljkesella eller alpro soya vanilj. Undersök gräddhyllan, det kan skilja hundratals kalorier mellan sorterna. Man kan även koka egen gröt på grötris, vatten och lättmjölk men det blir ungefär samma antal kcal per dl men man vet precis vad som är i. Undvik inlagda mandariner som man brukar ha till, de simmar i sockerlag....skala istället dina egna clementinklyftor!

Vill man skippa risgrynsgröten helt, kan man göra som jag tänker göra. Blanda minikeso med lite turkisk lättyohurt eller kesella/kvarg 0.3- 1% fetthalt, sötningsmedel efter tycke och sedan vilket tillbehör man gillar. Önos lågkalori jordgubbssylt, clementin, kanel, russin är bara ett par exempel.

Plocksaker som brukar finnas på julbordet:

ägghalvor
- ta ut gulan, 19 kcal/st eller 45 kcal för hela ägghalvan.
brunkål/rödkål- 60kcal/dl, helt okej och går att ta lite av :)
sill- välj de som ligger i klar spad (36 kcal/bit), inte i tjock sås senapssill (66kcal)
bröd- en normalstor skiva vörtbröd har 94 kcal, ta en halv
julknäcke- oftast runt 50 kcal /bit
julost- 50 kcal/skiva
julskinka- ....är relativt kalorisnålt, är du inte vegetarian men vill skippa det så kan du köpa tunna skivor rökt kalkon istället, ca 5 kcal/skiva! Annars är 1 skiva utan fettrand runt 50 kcal.
prinskorv- sojakorv är nyttigare val, men annars är det 60 kcal i en normalstor sådan
gravad lax- 1 skiva typ 25 g är vanligtvis runt 45 kcal, nyttigt!
Lutfisk- 1 dl är 50 kcal, inte för att man vanligtvis mäter det i dl men för att ni ska få en bild av hur mycket haha!
Revbensspjäll- 1 bit 50 g är 145 kcal

Såhär mycket innehåller några typiska julgodissorter:
Knäck
, 1 st, 51 kcal
Ischoklad
, 1 st 70 kcal
Kola
, 1 st, 36 kcal
Aladdinask
, 500 g, 2 750 kcal, 1 bit, 44 kcal
Skumtomte
, 10 g, 33 kcal

Pepparkakor, 5 g, 23 kcal/st
Saffransbullar, 65 g, 207 kcal/st
Nötter, 500-600 kcal/100g
Russin, 320 kcal/dl
Choklad, 500 kcal/100g



Som ni ser så låter det mesta av plockmaten ganska "okej nyttigt" när man ser det per bit...men många bäckar små blir till slut en (kalori)å. Jag kommer att äta min egengjorde julmat och sen ha nyttigt godis istället för vanligt godis.

 

♥Julmust light
♥Tindra glögg (40 kcal)
♥Sockerfria pepparkakor (ska hitta ett märke, vet att det finns!)
♥massor med clementiner
♥Ananas, mango, passionsfrukt (julfrukter enligt mig)
♥Lite nötter och mandlar
♥Torkade fikon, aprikoser
♥Chailatte
♥Julte
♥Candy canes, polkagrisar om jag vill ha godis, de håller länge och är sockerfyllda men fettfria till skillnad från choklad
♥Egendesignade lussebullar, ska komma på ett bra recept med mindre kalorier


Hoppas att något känns användbart! Kommer antagligen att hamna lite fler nyttiga julrecept här de närmaste veckorna :)

/F

 

 






Kommentarer

  • e säger:

    åh, tacktack! :D

    2011-12-06 | 10:58:11
    Bloggadress: http://truthbetoold.blogg.se/
  • R & S säger:

    När mamma gör egna köttbullar brukar hon göra dem stora och i ugnen. Tror hon bara formar dom, kanske lägger i hackad lök, och i en ugnsform och sen in i ugnen. Så klart krydda också. Smakar inte annorlunda vad jag minns, bara mer kött.

    Nuförtiden äter jag dock inte det. Men ja, så kan man också göra! C:

    2011-12-06 | 21:16:58
    Bloggadress: http://feelthebones.blogg.se/

Kommentera inlägget här: